Verwoord & Verbeeld

Weblog & portfolio van Julia Kramer – freelance journalist

‘Een online kerkhof is niet wenselijk’

In de wereld van de sociale media is er leven na de dood. Maar hoe de herinnering aan jou voortleeft via je online-accounts hangt af van je digitale testament. Negen van de tien Nederlanders heeft hier nog niets voor geregeld, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartverenging Yarden. Het gebrek aan voorbereiding kan vervelende situaties opleveren voor nabestaanden.

“Als iemand overlijdt is het vreselijk als mensen nog jolige berichtjes op Facebook plaatsen omdat ze niet weten dat de persoon in kwestie dood is,” zegt Jessica Boersma. Boersma is eigenaresse van het bedrijf KlaverJaan, dat gespecialiseerd is in de afhandeling van nalatenschap. “Je wilt als nabestaande niet nog jarenlang geconfronteerd worden met vriendschapsverzoeken en notificaties op de sociale media. Laat staan automatische felicitaties.”

Wens en wachtwoord
Deze ongewilde berichtgeving gebeurt vaker dan wenselijk, weet Boersma. Nu bijna acht miljoenNederlanders actief zijn op internet, verbaast haar dat niet. Ze merkt dat nabestaanden vaak geen idee hebben van alle online accounts van hun overleden familielid. “Zonder wensen of wachtwoorden is het moeilijk om het voortbestaan op sociale media tegen te gaan, of accounts aan te passen om dit soort pijnlijke situaties te voorkomen,” zegt Boersma. “Mensen nemen nog bijna nooit een wensenlijst van hun digitale identiteit op in hun testament.”

Sociale media executeur
Ook notarissen hebben met dit probleem te maken, vertelt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Zij riep speciaal een  sociale media executeur in het leven om ervoor te zorgen dat er meer aandacht komt voor de digitale erfenis. Van der Geld: “Een sociale media executeur geef je in je testament de opdracht je sociale media accounts te verwijderen of om te zetten in herdenkingspagina’s.”

Overlijdensakte faxen
Dit kan de familie een hoop werk besparen, alleen al omdat het verwijderen van accounts behoorlijk lastig is. Boersma legt uit dat voornamelijk de grote organisaties als Facebook, Twitter en Hyves moeilijk te bereiken zijn. “Je hebt sowieso een overlijdensakte nodig. Inmiddels kun je deze online opsturen, maar tot anderhalf jaar geleden moest je bij Twitter de akte nog faxen naar het kantoor in Londen.”

Zelf bepalen
De problemen waar Boersma en Van der Geld tegenaan lopen, zijn het gevolg van onwetendheid over de digitale erfenis. “We merken dat mensen sinds de komst van het internet anders omgaan met de dood,” zegt Tom Leenstra, marketing manager bij Yarden Vereniging. Hij onderzocht of mensen bezig zijn met hun digitale erfenis. Zijn uitkomsten bevestigen de ervaringen van Boersma en Van der Geld. “Maar als ze er over nadenken, geven ze aan dat ze graag zelf hun online nalatenschap willen bepalen,” aldus Leenstra

Mijn Memorial
Om mensen hierbij te helpen, ontwikkelde Yarden de applicatie Mijn Memorial.  Op deze website kun je  zelf je herdenkingspagina maken uit content van je Facebookpagina, Twitteraccount, Spotifylijsten en Youtubefilmpjes. “De applicatie zoekt de vrienden met wie je het meest contact hebt gehad en zij kunnen je BFF worden: Best For Funeral. Als je dan overlijdt kan een BFF jouw herdenkingspagina activeren,” legt Leenstra uit. “Via een notificatie op je tijdlijn kunnen de bezoekers van je profiel je herdenkingspagina bekijken.”

Grafrecht 
Mijn Memorial biedt nabestaanden de ontbrekende wensenlijst van de overledene. Boersma is blij met de applicatie. “Het is eigenlijk hetzelfde als een bloemetje op een graf zetten, maar dan online. Het geeft sommige mensen houvast in het afscheid nemen. Vooral voor de nabestaanden is dit erg fijn.” Ook Van der Geld is enthousiast. “Zo ontstaat er op internet geen ‘online’ kerkhof’, dit is niet wenselijk.” Boersma hoopt wel dat de beheerders van de pagina zich realiseren dat ze ook moeten bedenken hoelang ze de pagina willen onderhouden. “Eigenlijk is het een soort digitaal grafrecht.”

Groningse studenten zijn minder enthousiast over het idee je eigen herdenkingspagina te maken, zo blijkt uit rondvraag:

Foto: Bryan Dwyer via Flickr

Dit artikel is op 18 juni 2013 gepubliceerd op de website http://www.grondstof.elementweb.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 11, 2013 door in Opdrachten Master Journalistiek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: