Verwoord & Verbeeld

Weblog & portfolio van Julia Kramer – freelance journalist

Paul Hansen wint World Press Photo 2012

 1. De Zweedse fotograaf Paul Hansen heeft de winnende World Press Photo van 2012 gemaakt. Dit maakte de organisatie van de organisatie van de prestigieuze fotowedstrijd donderdag 15 februari bekend. Hansen fotografeerde in Gaza Stad de begrafenis van twee Palestijnse kinderen en hun vader. De foto werd gekozen uit meer dan 103.481 inzendingen van 5666 fotografen, afkomstig uit 124 verschillenden landen.
 2. Congratulations to Paul Hansen, winner of the World Press Photo of the Year 2012 worldpressphoto.org/content… #WPP_photo
 3. De World Press Photo-wedstrijd is de ‘Oscar-uitreiking’ binnen de fotojournalistiek. De prijs werd dit jaar voor de 56e keer uitgereikt. Hansen reageerde vol ongeloof toen de directeur van de organisatie, Michiel Munneke, hem midden in de nacht opbelde om hem te feliciteren. “You are kidding me,” riep de fotograaf verrast. 
 4. Juryvoorzitter Santiago Lyon legt tijdens de persconferentie uit hoe de foto’s zijn beoordeeld, welke keuzes zijn gemaakt en waarom de jury uiteindelijk de foto van Hansen uitriep tot World Press Photo van 2012. (vanaf 25.00 min)
 5. Santiago Lyon discusses the World Press Photo of the Year. Celebrating the end of judging!
 6. Hansen werkt voor het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. Op de website van deze krant vertelt Hansen onder welke omstandigheden hij de foto heeft gemaakt.
 7. Hansen werd overladen met felicitaties. Juryleden van World Press Photo, fotografen, journalisten maar ook ‘gewone burgers’ van over de hele wereld gaven via Twitter hun blijk van waardering voor de foto.
 8. If you’re human you will cry. – Harrowing image of Palestinian funeral named World Press Photo of the Year pulse.me/s/ixqlB
 9. World Press is sometimes a head-scratcher, but not this year. Wrenching, painterly photo by Paul Hansen wins. worldpressphoto.org/awards/…
 10. RT @basdemeijer: “Een goede foto komt altijd boven drijven” Pim Ras over de jurering bij #wpph_photo
 11. The winners of the @WorldPressPhoto Contest have been announced! Amazing photojournalism, congrats to all! worldpressphoto.org/ #WPP_photo
 12. Toch was er ook kritiek. Zo waren de meningen verdeeld over de mate waarin Hansen de foto heeft bewerkt. Is het ethisch verantwoord dat een fotojournalist photoshop gebruikt en waar ligt de grens?
 13. I don’t think Paul Hansen’s photograph is unethical. Its post production is a little over the top, but definitely not unethical.
 14. Ook laaide de discussie op over het onderwerp van Hansens foto. Zo vroeg NOS-verslaggever Marc Hamer aan Michiel Munnike, directeur van World Press Photo, waarom er bijvoorbeeld niet voor een foto van de oorlog in Syrië is gekozen.
 15. Hoewel het geweld in Syrië niet de winnende foto domineert, staat de oorlog wel centraal op foto’s die in een van de vele andere categorieen in de prijzen zijn gevallen. Bijvoorbeeld de foto van Rodrigo Abd of Javier Manzano.

 16. De komende maanden worden de prijswinnende foto’s in alle grote wereldsteden getoond. In het najaar zullen de foto’s in Nederland te bewonderen zijn.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 28, 2013 door in Opdrachten Master Journalistiek.
%d bloggers liken dit: